Memorial Day

Háborús hősök emléknapja           IN ENGLISH            VIDEÓ

Május utolsó hétfőjén a háborús hôsök emléknapján, melyet eredetileg a Kitüntetés Napjá-nak hívtak, azokra emlékeznek, akik nemzetüket szolgálva vesztették életüket. Rengeteg történet létezik a tényleges kialakulásával kapcsolatban, és több mint két tucat kisebb és nagyobb város tartja magát az emléknap szülôhelyének. Annak ellenére, hogy 1966 májusában a New York-i Waterloo-t nevezte ki Lyndon Johnson elnök az emléknap szülôhelyévé, nehéz meggyôzôen bebizonyítani a napnak az eredetét. Valószínûbb, hogy több, különbözô kezdete volt.

A háborús hôsök emléknapját hivatalosan 1868 május 5.-én hirdette ki John Logan tábornok, a Köztársaság Hadseregének nemzeti vezetôje, és elôször 1868 május 30.-án ünnepelték meg, amikor virágokat helyeztek a Nemzeti Arlington Temetôben nyugvó Állami és Szövetséges katonák sírjaira. A Déli Államok nem ismerték el ezt a napot, és egészen az I. Világháború utáni idôkig egy másik napon adtak tiszteletet halottaiknak. (Ekkor az ünnepet megváltoztatták, és már nem csak azoknak a tiszteletére tartották, akik a világháborúban harcolva vesztették életüket, hanem az összes olyan amerikai tiszteletére, aki bármilyen háborúban harcolva halt meg.) Mostmár majdnem mindegyik államban május utolsó hétfôjén ünneplik, (1971-ban azért vezette be ezt a kongresszus, hogy biztosítsa a háromnapos szünetet az állami ünnep számára), de néhány déli államban tartanak egy külön napot is az állami háborús halottak tiszteletére.

Ezen a napon az emberek felvonulásokon, temetői megemlékezéseken és ünnepélyeken vesznek részt. Az Amerikai Egyesült Államok mindenkori elnöke vagy alelnöke beszédet mond és koszorút helyez el az Arlington temetőben a hősök tiszteletére. Ez a nap, azonban nem csak a háborús áldozatokról szól, sok amerikainak ez a nap jelenti a nyár kezdetét, amikor is három napra ellátogatnak a tengerpartra, a hegyekbe vagy otthon pihennek és kerti sütéseket rendeznek.

Video: http://www.history.com/topics/memorial-day-history/videos#history-of-memorial-day

Leave a Reply

Spam Protection by WP-SpamFree