Könyvek

Amit tudnod kellett volna az esküvőd előtt

A népszerű családterapeuta, Gary Chapman, az Egymásra hangolva (Hetek, 2011. június 24.) című könyv szerzője újabb kötetében 12 pontban foglalja össze azokat a problémá­kat és tanulságokat, amelyekkel közel négy évtizedes praxisa során a leggyakrabban szembesült. Könyve, amely nemcsak jegyespárok, hanem házaspárok számára is hasznos, segít a hozzánk legközelebb álló személy megértésében és a vele való harmonikus kapcsolat kialakításában.

Gyerekhatárok

Mi a gyermeknevelés célja? Hogyan lehet sikeres, boldog embereket nevelni a mai világban? Egyensúlyban lehet-e tartani a szabadságot, a fegyelmezést és a szeretetet? Ilyen és hasonló kérdésekre válaszolnak a magyarul is megjelent Gyerekhatárok című könyv szerzői, Dr. Henry Cloud és Dr. John Townsend, akiknek világszerte eddig több mint 20 könyvük jelent meg többmilliós példányszámban.

Kamaszhatárok

Tizenévesek szülei, tudva, hogy a nevelés utolsó szaka­szához érkeztek, gyakran kérdezik, hogy van-e még lehetőségük arra, hogy gyermeküket formálják. Sokan feladják, és csak megpróbálják túlélni ezt a pár emberpróbáló évet. „Pedig az egészséges határok kialakítása ebben az élet­kor­ban is pozitív változásokat hoz” – állítja Dr. John Townsend pszichológus a Kamaszhatárok című könyv szerzője, aki maga is két tizenéves fiúgyermek apja.

 DEKÓDOLVA – Létezik-e külön női és férfinyelv?

A férfinoi_beszedak és nők közti kommunikációs különbségeknek egyre nagyobb a szakirodalma. Mindkét nemnek van ugyanis egy nagyon jellegzetes kommunikációs mintája, de gyakran tévesen azt feltételez­zük, hogy mivel ugyanazokat a szavakat és viselkedésmintákat alkalmazzuk, biztos a másik is ugyanazt érti ezek alatt.

EGYMÁSRA HANGOLVA – Szeretetnyelvek a házasságban

Mi Gary_Chapmantörténik a szerelemmel az esküvő után? – kér­dezhetik jó páran, akik a legjobb szándékkal házasodtak. Azt gondolták, hogy a roman­tikus, lángoló érzés örökké fog tartani, mégis egy idő után kiüresedést tapasztaltak, és nem érezték társuk szeretetét. Vajon szükségszerű ez, vagy tehetünk valamit ellene?

 

HATÁRAINK – Mikor mondjunk nemet?

Az emberi társadalom jól látható fizikai határok köré szerveződött. A telekhatárokat a Földhivatal pontosan jegyzi. Az egyszerű kerítésektől az országhatárokig számtalan figyelmeztető jel mutatja, hol húzódik az a vonal, amelyet illetéktelennek átlépni tilos. A lelki határokat azonban sokan figyelmen kívül hagyják, s ezáltal agresszorrá vagy – épp ellenkezőleg – kiszolgáltatottá válnak. A lelki határok kiépítése és nyilvánvalóvá tétele alapvetően fontos az egyén boldogulásához, valamint a sikeres közösségi, társadalmi élet kialakításához – állítja Henry Cloud és John Townsend Határaink című könyvében.